Najlepsze zanenty

Na rynku dostępne  są  zanęty  prze­znaczone na określony rodzaj wody – rzekę,  jezioro czy kanal. Ich skladniki, przede  wszystkim  odpowia­dające  za spoistość,  są  tak dobrane, żeby  można  było  skutecznie nęcić ryby żyjące  w wybranym akwenie. Są  to  zanęty  uniwersalne  w  tym znaczeniu, że  ani smakowo, ani za­pachowo  nie  są przeznaczone  dla konkretnego  gatunku  ryb.  Dostęp­ne  są  też  mieszanki przygotowane w taki sposób, że  jedne gatunki ryb wabią  lepiej, a inne nieco gorzej. 

W polskich stawach wyróżnia się najczęściej:

  • zanęta na leszcza – w przypadku łowienia w rzece, najczęściej wykorzystywana jest kasza i mąka kukurydziana, suchy chleb, bułka tarta, płatki owsiane i żwir. Wszystko spajane jest klejem zanętowym. Warto wspomnieć, że na rynku dostępne są także rodzaje zanęt do wody bieżące i stojącej.
  • zanęta na karpia – w tego typu produktach często występuje herbatnik mielony, śruta sojowa, płatki owsiane, bób, mąka kukurydziana i wanilia,
  • zanęta na lina – ogromne znaczenie mają płatki owsiane, ale również arachid mielony, sproszkowany karmel, bułka zmielona oraz kasza kukurydziane. Podczas przygotowania zanęt na lin często dodawane są także czerwone robaki,
  • zanęta na płoć – poza mąką kukurydzianą, używane są: zmielone pieczywo ciepłe, bułka tarta oraz mączka z orzechów arachidowych,
  • zanęta na suma – jest to ryba padlinożerna, dlatego do zanęty powinniśmy dodać wnętrzności zwierzęce oraz krew. Często dodaje się także pierze ptasie,
  • zanęta na karasia – warto skorzystać z cukru waniliowego o intensywnym zapachu, słonecznika mielonego, bułki tartej, otrąb pszennych oraz śruty kukurydzanej. Częstym dodatkiem są również dżdżownic,
  • jaka zanęta do sprężyny –  Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na składnik zlepiający całość. Najczęściej w tym celu wykorzystywane są zmielone wafle. Dzięki temu zanęta odpowiednio trzyma się w sprężynie. Podobną metodę wykorzystuje się w przypadku stosowania koszyczków.