Na rynku dostępne są zanęty przeznaczone na określony rodzaj wody – rzekę, jezioro czy kanal. Ich skladniki, przede wszystkim odpowiadające za spoistość, są tak dobrane, żeby można było skutecznie nęcić ryby żyjące w wybranym akwenie. Są to zanęty uniwersalne w tym znaczeniu, że ani smakowo, ani zapachowo nie są przeznaczone dla konkretnego gatunku ryb. Dostępne są też mieszanki przygotowane w taki sposób, że jedne gatunki ryb wabią lepiej, a inne nieco gorzej.
W polskich stawach wyróżnia się najczęściej:
- zanęta na leszcza – w przypadku łowienia w rzece, najczęściej wykorzystywana jest kasza i mąka kukurydziana, suchy chleb, bułka tarta, płatki owsiane i żwir. Wszystko spajane jest klejem zanętowym. Warto wspomnieć, że na rynku dostępne są także rodzaje zanęt do wody bieżące i stojącej.
- zanęta na karpia – w tego typu produktach często występuje herbatnik mielony, śruta sojowa, płatki owsiane, bób, mąka kukurydziana i wanilia,
- zanęta na lina – ogromne znaczenie mają płatki owsiane, ale również arachid mielony, sproszkowany karmel, bułka zmielona oraz kasza kukurydziane. Podczas przygotowania zanęt na lin często dodawane są także czerwone robaki,
- zanęta na płoć – poza mąką kukurydzianą, używane są: zmielone pieczywo ciepłe, bułka tarta oraz mączka z orzechów arachidowych,
- zanęta na suma – jest to ryba padlinożerna, dlatego do zanęty powinniśmy dodać wnętrzności zwierzęce oraz krew. Często dodaje się także pierze ptasie,
- zanęta na karasia – warto skorzystać z cukru waniliowego o intensywnym zapachu, słonecznika mielonego, bułki tartej, otrąb pszennych oraz śruty kukurydzanej. Częstym dodatkiem są również dżdżownic,
- jaka zanęta do sprężyny – Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na składnik zlepiający całość. Najczęściej w tym celu wykorzystywane są zmielone wafle. Dzięki temu zanęta odpowiednio trzyma się w sprężynie. Podobną metodę wykorzystuje się w przypadku stosowania koszyczków.